Salt smakar salt på grund av det höga natriumhalten i det. Natrium är ett grundämne som finns naturligt i jordskorpan och är en av de vanligaste mineralerna som finns i vatten. I Sverige finns det natrium i stora mängder i havet och i vissa grundvatten.
Salt har använts som smaksättare i många århundraden. Det används för att förhöja smaken på mat, eftersom natrium har en söt smak. Det kan även användas för att konservera mat, eftersom natriumhaltigt salt har en förmåga att förhindra bakteriell tillväxt.
Salt smakar inte bara sött. Det kan även ha en besk smak, beroende på mängden natrium som finns i det. Många salt som används för matlagning innehåller även andra mineraler som jod, som har en sur smak.
Salt har också använts som en medicin. I Sverige har salt använts som läkemedel för att lindra åksjuka, som är en vanlig åkomma. Det är även känt för att hjälpa till att bevara mat, eftersom det kan hålla bakterierna borta.
Salt är ett allmänt användbart ämne som har många användningsområden. Det är ett viktigt ingrediens för att förhöja smaken på mat, samtidigt som det har en förmåga att bevara mat och lindra åksjuka. Till exempel använder många fiskare i Sverige salt för att bevara fisken de fångar och för att lindra åksjuka när de är ute på sjön.