Så fungerar vattenkokare

v
För att hitta en vattenkokare som passar dina behov och till bäst pris, börja med att titta på utbudet på Amazon.se där du kan jämföra modeller, funktioner och priser.

För att starta processen fyller man på vattenkokarens behållare med vatten och väljer den önskade temperaturen för vattenkokningen, vanligtvis mellan 75 och 100 grader celsius. När du trycker på startknappen kommer energi att börja flöda från vägguttaget och igångsätta en elektrisk spänning i vattenkokarens värmelement. Det är detta värmelement, ofta gjort av metall, som är kärnan i vattenkokarens verksamhet. Med hjälp av Joules lag, som säger att den överförda värmeenergin är proportionell mot den elektriska effekten multiplicerad med tiden, omvandlas elenergin till värme.

Värmen från värmelementet sprids sedan genom vattnet genom konvektion, en process där värre partikel blir lättare och flyter uppåt, vilket gör plats för kallare, tyngre partiklar att sjunka till botten och i sin tur bli uppvärmda. Detta skapar en cirkulation i vattnet som säkerställer att allt vatten värms upp jämnt och effektivt.

Men hur vet vattenkokaren när vattnet når den önskade temperaturen? Det är här termostaten kommer in i bilden. Termostaten är en temperaturensor som mäter vattnets temperatur och slår av värmelementet när den önskade temperaturen har uppnåtts. Om vattnet skulle börja koka, skapar vattenångan ett tryck inuti vattenkokaren som trycker upp en strut vilket i sin tur gör att vattenkokaren stänger av sig.

Kommentera

av Lyra Steen