Svenska Akademien är en självständig kulturell institution, instiftad 1786 av Gustav III, med syfte att främja det svenska språket och svensk litteratur. Organisationens viktigaste uppgifter innefattar bland annat att utge ordböcker över det svenska språket, att dela ut diverse litterära priser, inklusive det världsberömda Nobelpriset i litteratur, och att verka för ”renhet, styrka och höghet” i det svenska språket.
Svenska Akademien består av arton ledamöter, som väljs på livstid. Ledamotsposterna är numrerade 1-18, och när en post blir ledig, väljer de kvarvarande ledamöterna en ny till posten. Detta system har emellertid fått kritik på senare år, och det har diskuterats möjligheten att tillåta ledamöter att avgå, vilket tidigare varit omöjligt. Organisationen leds av en ständig sekreterare, som utses av ledamöterna.
Trots dess höga profil och inflytande är Svenska Akademien dock inte utan kontrovers. Organisationen har kritiserats för mängden interna stridigheter, inklusive en mycket offentlig kris 2018 som resulterade i avhopp och uppskjutandet av Nobelpriset i litteratur. Trots dessa utmaningar fortsätter Svenska Akademien att vara en central del av den svenska litterära och kulturella scenen.