Vem var Rosalind Franklin?

r

Rosalind Franklin var en brittisk kemist och fysiker som var en pionjär inom forskningen av DNA-strukturen. Hon föddes i London 1920 och fick sin utbildning vid Cambridge University. Hon blev senare professor i kemi vid King’s College, London.

Franklin är mest känd för sitt arbete med DNA-fotografering, en teknik som hon använde för att studera strukturen av DNA-molekylen. Hon tog två berömda fotografier som kom att bli kända som bilderna 51 och 52. Hon förstod att DNA-molekylen hade en dubbel-helix form, och att den är kompakt och ordnad. Hon presenterade sina resultat för James Watson och Francis Crick, som sedan formulerade den korrekta modellen av DNA-strukturen.

Hon hade också en stor inverkan på andra områden av kemi och fysik, såsom studiet av kol-fiber, kol-strukturer och virusstrukturer. Hon var också med och lanserade konceptet för den så kallade ”RNA-vägen”, som är en viktig del av genetisk information.

Franklins arbete har satt Sverige på världskartan inom området genetisk forskning. Hennes fotografier har använts av svenska forskare som bas för sina egna studier av DNA-strukturen. Tack vare hennes insatser har svenska forskare kunnat förstå DNA-molekylens uppbyggnad och hur den fungerar.

Ett exempel på detta är det svenska forskningsprojektet som leds av professor Göran Hansson vid Karolinska Institutet. Hansson och hans team har studerat DNA-fotografier som tagits av Rosalind Franklin och använt dem för att förstå DNA-molekylens struktur bättre. De har också använt dessa fotografier för att förstå de molekylära mekanismerna bakom genetiska mutationer.

Kommentera

av Mikael Patel