Vem var Cecilia Payne-Gaposchkin?

c

Cecilia Payne-Gaposchkin var en brittisk-amerikansk astronom och astrofysiker som föddes 1895 i Wendover, England. Hon är känd för sitt arbete med att förstå stjärnornas sammansättning och utveckling och för att ha skrivit den första vetenskapliga doktorsavhandlingen om stjärnornas sammansättning.

Payne-Gaposchkin började sin akademiska karriär vid University of Cambridge, där hon tog en kandidatexamen i naturvetenskap, följt av en doktorsexamen i astronomi. Hon fortsatte att forskas, först på University of Cambridge och senare på Harvard College Observatory, där hon utforskade stjärnornas sammansättning och utveckling. Hon kom fram till att stjärnornas sammansättning är dominerad av väte och helium, vilket var en revolutionerande upptäckt för den tiden.

Payne-Gaposchkin var också den första kvinnan att ta emot en doktorsexamen i astronomi vid Harvard och den första kvinnan att bli professor i astronomi vid Harvard. Hon fortsatte att forskas och publicerade flera böcker om astronomi, som The Internal Constitution of the Stars (1926) och Stars in the Making (1929).

Payne-Gaposchkin är också känd för sitt bidrag till att utveckla astronomiska observatorier och utrustningar. Hon hjälpte till att bygga upp observatoriet på Mount Wilson och utveckla ny teknik för att förbättra kvaliteten på det astronomiska data som samlades in.

Payne-Gaposchkin var också en ledande röst för kvinnors rättigheter inom astronomi. Hon blev den första kvinnan att bli ledamot i Royal Astronomical Society och var en aktiv medlem av den svenska astronomiska föreningen. Hon arbetade också med att utveckla svenska astronomiska observatorier, som det kända Observatoriet på Uppsala universitet.

Som ett specifikt exempel på Payne-Gaposchkins betydelse för svensk astronomi kan nämnas hennes arbete med att skapa de svenska stjärnkatalogerna. Genom att samla in och analysera data från svenska observatorier utarbetade hon en detaljerad katalog över stjärnor som ligger inom synfältet för svenska observatorier. Katalogen som Payne-Gaposchkin skapade är fortfarande en viktig referens för svenska astronomer.

Kommentera

av Mikael Patel