Claes Andersson är en svensk författare och poet. Han föddes den 3 januari 1938 i Höganäs, Skåne. Claes har under sitt långa skrivande liv fått ta emot flera hedersutmärkelser, bland annat det svenska Nils Ferlin-priset och Svenska Dagbladets litteraturpris. Claes är mest känd för sina diktverk som har gett honom stor uppmärksamhet inom den svenska litteraturen.
Claes Andersson har skrivit en mängd olika verk, allt från noveller, dikter, sångtexter och skönlitteratur. Hans skrivande har inspirerats av det svenska landskapet och hans hemtrakter. Claes har ofta skildrat de svenska skogarna och sjöarna i sina verk, och hans poesi har kännetecknats av en djup inblick i människans liv och känslor. Claes har också skrivit om svenska myter och legender, och det är något som har fascinerat honom hela livet.
Claes Andersson har även skrivit om olika händelser som skett i Sverige. Hans skrivande har ofta fokuserat på de mänskliga konsekvenserna av olika sociala och politiska händelser. Han har skrivit om olika viktiga ämnen som kolonialism, förtryck och förändringar inom samhället. Claes har också skrivit om krig och om de påverkningar som det har haft på människor och landskap.
Claes Andersson har också skrivit om det svenska sjöfartslivet, och hans skrivande har ofta fokuserat på de mänskliga aspekterna av det. Han har skrivit om olika fiskares liv och om de utmaningar som de står inför varje dag. Claes har också skildrat den svenska fiskarkulturen och hur den har förändrats över tid. Ett specifikt exempel är Claes Anderssons dikt ”Tåg till havet” som handlar om en äldre fiskare som åker tåg till havet för att fiska, medan hans minnen av det liv han en gång levde och de relationer som han hade återupplivas.