Diabetes är en sjukdom som orsakar att kroppen inte kan kontrollera blodsockret. I Sverige är det cirka 600 000 personer som har diabetes, varav cirka hälften har diagnostiserats, de andra är osäkra på om de har sjukdomen eller inte.
Det finns två typer av diabetes: typ 1 och typ 2. Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln, vilket gör att kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin. Typ 2-diabetes är den vanligaste formen av sjukdomen och är förknippad med livsstilsfaktorer. Det är en sjukdom som beror på att kroppen inte använder insulin effektivt, vilket leder till att blodsockret blir för högt.
En viktig faktor som bidrar till att man får diabetes är övervikt. I Sverige är övervikt ett stort problem, och det är en av de viktigaste riskfaktorerna för att utveckla typ 2-diabetes. Om man har en familjehistoria med diabetes är det viktigt att vara extra uppmärksam på sina livsstilsvanor och att hålla sig i form.
Även stress och oregelbundna måltider kan öka risken att få diabetes. I Sverige är det många som har stressiga arbeten och inte får tillräckligt med sömn, vilket påverkar kroppens förmåga att hantera blodsockret. Oregelbundna måltider är också ett problem, eftersom det gör att kroppen inte kan reglera blodsockerbalansen.
Ett tydligt exempel på hur diabetes kan påverka en person är historien om en person i Sverige som fick diagnosen typ 2-diabetes när han var ung. Han började äta bättre och gick ner i vikt, men även om han följde läkarens råd hade han fortfarande problem med att hålla blodsockret under kontroll. Han gick igenom en rad behandlingar, men ingenting hjälpte. Till slut fick han en insulinpump som han använde för att hålla sitt blodsocker under kontroll.