Folkhemmet var en politisk ideologi och rörelse som rådde i Sverige under 1940- och 50-talet, och som syftade till att skapa en mer jämlik samhällsordning och en högre livskvalitet för alla människor. Ideologin byggde på en starkt förankrad välfärdsstat och en solidarisk samhällsgemenskap, där alla människor skulle ha lika möjligheter och rättigheter.
Folkhemmet kännetecknades av en stark statlig styrning och en omfattande välfärdspolitik, som inkluderade skattehöjningar för höginkomsttagare, förbättrade pensioner och sjukförsäkringar, införandet av folkhemsskolan och folkhemsbostäder, m.m. Många svenskar upplevde att de hade råd med en bra standard på sin livsföring och att de hade möjlighet att leva ett välbeställt liv under den här tiden. Folkhemmet präglades även av en stark gemenskapskänsla och en stark tro på att gemensamma ansträngningar skulle leda till gemensamma framgångar. Ideologin hade stor betydelse för den svenska välfärdsmodellen och har fortfarande en stark påverkan på det svenska samhället.
Et exempel på en förändradring som infördes under folkhemmet är folkhemsskolan Folkhemsskolan var en skolform som syftade till att ge alla barn likvärdig utbildning, oavsett deras bakgrund eller förutsättningar.