Vad betyder Wallahi (Arabiska)?

W

”Wallahi” är mer än bara ett ord. Det är ett uttryck av tro, kultur och identitet för många araber runt om i världen. Genom att förstå dess djupare betydelse kan vi uppskatta de kulturella och religiösa nyanser som det för med sig i vardagligt tal.

Wallahi är ett uttryck av arabiskt ursprung som har en djup rot i den arabiska kulturen och trosuppfattningen. Men vad betyder det egentligen, och när och hur används det?

Etymologi
Ordet ”Wallahi” härstammar från det arabiska ordet ”وَاللَّهِ” vilket direkt översatt betyder ”Vid Allah”, där ”Allah” är den arabiska termen för Gud. I denna fras används ”wa” som betyder ”vid” eller ”och”, och ”Allah” betyder Gud.

Användning
Wallahi används ofta i vardagligt tal bland araber för att betona ärlighet eller sanning i ett uttalande. När någon säger ”wallahi”, svär de i princip på Guds namn att vad de säger är sant. Det är ett kraftfullt uttryck och tas ofta mycket seriöst inom arabiska kulturer.

I vissa sammanhang används det dock mer löst, på samma sätt som någon kanske säger ”jag lovar” eller ”jag svär” på svenska, även om de inte nödvändigtvis svär på något specifikt. I ungdomskulturer, särskilt utanför Mellanöstern, kan ”wallahi” också användas mer lättvindigt, nästan som en del av jargongen.

Kulturell resonans
På grund av dess religiösa övertoner anses det vara allvarligt att bryta ett löfte eller inte tala sanning efter att ha sagt ”wallahi”. Många anser att det att ljuga efter att ha använt detta uttryck inte bara är en överträdelse mot den andra personen, utan även en överträdelse mot Gud.

I en global kontext
Med globalisering och kulturellt utbyte har ”wallahi” börjat användas utanför traditionellt arabisktalande samhällen. Det har särskilt vuxit i popularitet bland yngre generationer i väst, där det kan användas för att betona ärlighet eller bara som ett sätt att uttrycka överraskning eller betoning.

av Sebastian Melerud