Hör du någon från Östergötland använda ordet ”Tröck”, kan det förstås vara förvirrande om du inte är bekant med dialekten. På östgötska kan ”tröck” ha flera betydelser, men oftast används det som ett adjektiv eller adverb för att beskriva något som är tråkigt, jobbigt eller svårt.
Såsom många dialektala ord har ”tröck” en nyansrikedom som kan vara svår att överföra till rikssvenska. Säger man till exempel ”det är tröck”, kan det innebära att något är tråkigt, men också att något är jobbigt, svårt eller ansträngande. Samtidigt kan man uttrycka tristess, otålighet eller frustration genom att t.ex. säga ”va tröck det är”, vilket ger en mer intensiv betydelse än det neutrala ”tråkigt” på rikssvenska.
Ett annat sätt ”tröck” används på i den östgötska dialekten är som ett verb, ”tröcka”, som kan betyda att klämma eller trycka på något. Men, var noga med att förstå sammanhanget, eftersom ordet kan ha en mängd olika nyanser och betydelser baserade på detta. Känslan som ordet förmedlar är otroligt specifik för regionen och dess invånare vilket gör det fascinerande för en språkvetare.