Skene, från det grekiska ordet för ”tält”, ursprungligen hänvisade till en byggnad bakom scenen i gamla grekiska teatrar. Ursprungligen användes den enkla träbyggnaden för att lagra scenegenskaper, men blev så småningom en del av scenografien och användes för att representera lokaler i pjäsen. Denna byggnad kom att kallas skene, vilket lånade sitt namn till ett starkt instängt rum eller ett skåp, och i engelska till ”scene” (som i teaterscen).
I dag har begreppet skene (östgötska) expanderat i sin betydelse och applicering. Det används alltjämt att referera till byggnader eller rum bakom scenen, men även i överförd bemärkelse: som en hänvisning till den teatrala ramen, rummet där handlingen utspelar sig. Konceptet förstås idag mer som scenbild än en fysisk byggnad.
Östgötska är en dialekt som traditionellt talas i Östergötland. Benämningen ’Skene’ har ingen specifik koppling till dialekten, men precis som termen har utvecklats i teatertermer, kan dialekterna också förändras och utvecklas över tiden. Att anföra en specifik dialekt tillsammans med termen ’skene’ kan vara ett sätt att betona regionala variationer eller idiosynkrasier inom teaterutövande.