Självrisk är en del av försäkringen som försäkringstagaren måste själv stå för vid eventuella skadefall. Självrisken är den del av försäkringsbeloppet som försäkringstagaren själv måste betala. Det är ett belopp som beroende på den typ av försäkring som har tecknats, och vad försäkringen täcker, kan variera.
Självrisken är ett belopp som du måste betala innan försäkringsbolaget börjar betala ut ersättningar. Det är ett belopp som du som försäkringstagare har ett ekonomiskt ansvar för. Det är ett belopp som du måste betala vid ett skadefall, oavsett om det är ett mindre eller ett större skada.
Självrisken påverkar även priset på försäkringen. Ju högre självrisk, desto lägre är månadspremien. Detta gör att det kan vara lönsamt att teckna en försäkring med hög självrisk om man är beredd att ta ett stort ekonomiskt ansvar.
Det finns olika typer av självrisker som du som försäkringstagare kan välja mellan. Först och främst finns det den så kallade fasta självrisken och den rörliga självrisken. Den fasta självrisken är ett fast belopp som du måste betala vid ett skadefall, oavsett om det är ett litet eller ett stort skada. Den rörliga självrisken är däremot ett belopp som varierar beroende på skadans storlek.
Förutom den fasta och den rörliga självrisken finns det även en så kallad nollsjälvrisk. Det är ett alternativ som innebär att du som försäkringstagare inte behöver betala någon självrisk vid ett skadefall. Detta gör att du som försäkringstagare inte behöver ta ett ekonomiskt ansvar för skadefall som täcks av försäkringen.
Som försäkringstagare är det viktigt att du är medveten om vilka risker som finns när du väljer självrisk. Det är viktigt att du väljer en självrisk som du känner dig bekväm med, och som du är beredd att stå för ekonomiskt om det skulle uppstå ett skadefall. Det är också viktigt att du förstår att den typ av självrisk du väljer kommer att påverka priset på försäkringen.