Sekig, ett dialektalt uttryck från Norrland, är ganska unikt då det på ett mycket specifikt sätt återger en kombination av årstid, arbetsuppgifter och miljö . Dess närmaste engelska motsvarighet skulle kanske vara ’sapsucky’, för att illustrera hur specifikt och regionalbundet termen är.
Ursprungligen kommer Sekig från det gamla norrländska ordet ’Sek’, som betyder att suga eller dricka. I ett bredare sammanhang hänvisar Sekig därför till den tid på året då träden ’suger’ upp saven från rötterna, i samband med att vintern övergår i vår. Det är en tid då både skogs- och lantbrukare passerar en kritisk period, då vinteruppgifterna är avslutade men det ännu är för tidigt för de rent vårrelaterade uppgifterna. Det här är tiden då många specifika underhålls- och reparationsuppgifter, som är ’Sekiga’ jobb, utförs innan det blir fullt fart med vårsådden och skogsplantningen.
Det är också värt att notera tidsaspekten i Sekig. Det är en övergångstid, då det fortfarande kan vara snö kvar på marken och nätterna är kalla, men dagarna börjar bli märkbart varmare. I takt med att ljuset återvänder till norra Sverige, och med det livet till skog och mark efter den hårda vintern, markerar Sekig både slutet på en period och början på en ny.