Ränteskillnadsersättning är en avgift som låntagare i Sverige betalar till sin långivare om de väljer att betala av ett lån med bunden ränta före det att avtalstiden har löpt ut. Det är en kostnad som kan uppstå när man betalar förtidigt av ett lån och den syftar till att ersätta långivaren för den ränta som skulle ha betalats om lånet hade fullföljts enligt de ursprungliga villkoren.
När det gäller bolån som har bunden ränta i Sverige, så är ränteskillnadsersättning en förutsättning som regleras i lag. Den är inte obligatorisk för lånetagare som vill betala av sina lån före förfallodagen, men långivare har rätt att ta ut en ersättning för det förtida avtalet.
Ränteskillnadsersättning är en relativt liten kostnad som låntagare måste betala. Den är oftast en procentuell kostnad som baseras på det belopp som låntagaren är skyldig att betala. Till exempel, om en låntagare betalar av ett lån som är förfallen till en årlig ränta på 4%, så kan långivaren ta ut en ränteskillnadsersättning på 1% av det totala lånebeloppet.
För att beräkna ränteskillnadsersättningen måste låntagaren ta hänsyn till den resterande räntan som skulle ha betalats om lånet hade fullföljts. Det är inte alltid lätt att bestämma den exakta ränteskillnadsersättningen som ska betalas eftersom den beror på det aktuella ränteläget och den tid som återstår innan lånet förfaller.
Det finns vissa undantag från ränteskillnadsersättning som regleras i lag. Till exempel, om en låntagare betalar av ett lån före förfallodagen som ett resultat av en försäljning av det lånade fastigheten, så är ränteskillnadsersättningen ofta lägre.
Ränteskillnadsersättning är inte en avgift som alla låntagare behöver betala, men det är viktigt att veta om det finns en sådan kostnad innan man går med på ett lån. Det är också viktigt att ta hänsyn till den extra kostnaden när man funderar på att betala av ett lån före förfallodagen.