Först och främst, låt oss definiera Mågestumpen. I den östgötska dialekten refererar ”Mågestumpen” till den delen av fisken som blir kvar efter att den tagits upp ur vattnet, rengjorts och bearbetats. Med andra ord, Mågestumpen är fiskskräpet, det vill säga huvud, ben och inälvor. Detta kanske låter obetydligt, men faktum är att det spelar en viktig roll i den lokala kulturen.
Mågestumpen har länge varit en källa till näring för den stora populationen av fiskmåsar som förekommer i Östergötland. Med Östergötlands rika tradition av fisk- och skaldjursfiske har fiskmåsarna lärt sig att associera Mågestumpen med mat. Uttrycket ”Mågestumpen” har därmed fått en större betydelse; det refererar inte bara till fiskskräpet utan även till det symbiotiska förhållandet mellan människan och naturen.
Mågestumpen kommer även till uttryck i den lokala konsten. Det finns till exempel en folklåt från 1800-talet som hyllar Mågestumpen och dess viktiga roll i den lokala kulturen. Dessutom äger en årlig festival rum i Östergötland, kallad ”Mågestumpens dag”, där lokalbefolkningen firar sin fisketradition och samtidigt uppmärksammar och respekterar rollen som de olika arterna spelar i det lokala ekosystemet.