”Lungblöt” är en term som används i Östergötlands region för att beskriva ett specifikt slags väderförhållande, nämligen ett ihållande snöande eller regnande som pågår under en längre tid. Orden kommer från det östgötska uttrycket ”lungt blöjt ,” vilket direkt översatt betyder ”långsam fuktighet.” Det är alltså ett sätt att beskriva ett kontinuerligt, men inte nödvändigtvis intensivt, nederbörd.
Denna typ av väder är vanligt i Östergötland under vintermånaderna och kan vara mycket frustrerande för lokalbefolkningen. Trots att uttrycket kanske låter exotiskt för de som inte är bekanta med dialekten, är det en vardaglig del av livet för dem som bor i regionen. Östgötarna använder termen i sina dagliga samtal för att beskriva det pågående vädret, och det är ett ämne som är mycket relevant för dagliga aktiviteter som pendlingsrutiner, klädval och planering av utomhusaktiviteter.
samtidigt som ”lungblöt” kan ses som något frustrerande och inkräktande på det dagliga livet, är det också en del av den regionala kulturen och identiteten. Det är en unik aspekt av den östgötska dialekten som gör det möjligt för regionens invånare att på ett effektivt och specifikt sätt uttrycka de speciella klimategenskaperna i deras hemtrakt. För de som är nyfikna på Östergötlands dialekt och kultur, ger förståelsen för vad ”Lungblöt” betyder en ny inblick i den levande kulturella mångfald som finns i Sverige.