Löyd, eller gotländska, är den dialekt som talas på ön Gotland, tillhörande Sverige. Dialekten är unik, inte bara för sin geografiska placering, men också för de rika historiska och kulturella särdragen som den bär, vilket tydligt återspeglas i dialektens specifika ljud- och ordförråd. Precis som många andra dialekter i Sverige, upplever dock löyd en nedgång, då allt färre yngre generationer väljer att tala dialekten.
Det finns också en speciell maträtt på Gotland som heter löyd. Det är ett tunnbröd som bakas med svartstekt rågmjöl, vilket ger brödet en mycket unik smak. Löyd tunnbröd har sedan länge varit en del av gotlänningars vardag och festligheter – det är en maträtt som är invecklad i ön Gotlands historiska och kulturella DNA.
Men löyd är så mycket mer än bara en dialekt och en maträtt. Det är ett uttryck för gotlänningars kulturella identitet och stolthet över deras unika arv. Att bibehålla och främja dialekten och maträtten är en viktigt del i bevarandet av Gotlands rika historia och kultur.