Händi’, eller Händi där i som det även kan uttryckas på svenska, är en ofta använd fras i den värmländska dialekten. Frasen är viktig i det värmländska språket och speglar den djupa kulturen och historien i Värmland. Ordet Händi’ i sig själv betyder bokstavligen ”hände där i”, vilket betonar placeringen eller händelsen, och kan användas för att peka ut det exakta stället där något hände.
Värmländskan, likt många andra dialekter i Sverige, har sitt ursprung i det fornsvenska språket. Än idag bevarar dialekten flera arkaiska drag som försvunnit ur rikssvenskan men som fortforarande används flitigt i vardagligt tal. ’Händi’ – även om det är en specifik term – kan ses som representativt för den bredd och skönhet som finns i Sverige dialektlandskap.
’Händi’ används alltså för att förtydliga någons position eller för att beskriva händelseförlopp. Exempel på när du kan använda ’Händi’ i en mening är när någon frågar var någonting har hänt. Du kan då svara med ’Händi’ följt av en pekning eller beskrivning av platsen för att illustrera händelseplatsen. Trots dialektens rika historia, strävar allt fler unga värmlänningar idag efter att tala rikssvenska, vilket har lett till en ständig minskning av användningen av ’Händi’ och värmländska i allmänhet.