Ordet ”gubbe” i sig använts i svenskans språkhistoria ungefär sedan 1300-talet för att beskriva en äldre man, men i Göteborg har ordet fått en breddad betydelse. Här kallas alla män, oavsett ålder, för gubbe, likt hur tjejer och kvinnor benämns som ”tös”. Detta fungerar dock bäst i en icke-formell situation eller när du pratar med någon du är bekant med, då det i mer formella kontexter kan uppfattas som närgånget eller oartigt.
I denna lättsamma jargong finns också en grad av vänlighet och tillhörighet. På ett sätt blir gubbe ett universellt ord som binder samman generationer. Det har kommit att gå bortom åldersdefinitionen för att beteckna göteborgare av maskulint kön. Det blir ett sätt att värna om sin historia, men också att förstärka gemenskapen och identiteten i en stad där folkmun fortfarande spelar stor roll.
Trots dess kontroversiella historik – förr användes både ”gubbe” och ”käring” bredvid kvinnor och män i syfte att nedvärdera dem – har Göteborg lyckats ändra ordets innebörd. Idag är ”gubbe” snarare en källa till stolthet, identitet och lokal anslutning. Med det sagt är det viktigt att poängtera att det alltid upp till individen att tolka och känna inför ordets användning, vilket många göteborgare förstår och respekterar.