Vad betyder Båns (gotländska)?

b

Båns, eller gutniska som det också benämns, är den dialekt som talas på den svenska ön Gotland, belägen i Östersjön. Dialekten har sina rötter i det fornsvenska språkstadiet och det gotiska språket, vilket gör att den behåller många äldre språkliga drag som gått förlorade i de övriga nordiska språken. Till exempel, gutniskan, inklusive båns, behåller det urgermanska fonemet /z/, vilket inte finns i något annat germanskt språk.

Båns varierar från by till by på Gotland, vilket gör dialekten rikligt varierande och distinkt från rikssvenskan. Dialekten har dock påverkats av rikssvenska genom skolundervisning och massmedier, och många av de äldre formerna och uttrycken har fallit ur dagligt bruk. Trots detta, har det ett bestånd av äldre ord och uttryck som ger det en särprägel. Många av dessa är associerade med traditionella agrara praxis och sjöfart, som båda har en djup koppling till Gotlands historia.

I dag är det nästintill bara äldre människor på ön som fortfarande talar båns, och språket anses vara starkt hotat. Trots detta finns det initiativ för att bevara dialekten. Till exempel publiceras böcker och ordböcker på båns, och det görs ansträngningar att uppmuntra unga gotlänningar att lära sig sin hemöns traditionella dialekt.

Kommentera

av Aziza Dahlberg