Aktiebolagslagen är den lag som reglerar verksamheten för aktiebolag i Sverige. Den har funnits sedan år 1995 och ersatte då den äldre Aktiebolagslagen från år 1908. Lagens syfte är att skapa ett klart och tydligt rättsligt ramverk för hur ett aktiebolag ska startas, struktureras, drivas och avvecklas.
Aktiebolagslagen innehåller ett antal bestämmelser som reglerar olika aspekter av aktiebolagsverksamhet. Dessa bestämmelser innefattar bland annat vilka krav som ställs på ett aktiebolag vid start, hur ett aktiebolag ska organiseras, hur röstetalet räknas, hur aktieägarnas rättigheter regleras, vilka skyldigheter ett aktiebolag har och hur ett aktiebolag ska avvecklas.
För att starta ett aktiebolag krävs det att man upprättar ett bolagsavtal och skriver under detta avtal. Avtalet ska innehålla information om bolaget, dess ägare, styrelse och ledning samt andra nödvändiga bestämmelser. När bolagsavtalet är skrivet ska det registreras hos Bolagsverket, det myndighetsorgan som är ansvarig för att tillhandahålla rättsliga råd och information om aktiebolag.
Enligt aktiebolagslagen ska ett aktiebolag ha en styrelse som är ansvarig för att fatta beslut och föra företagets angelägenheter framåt. Styrelsen ska bestå av minst tre medlemmar som väljs av aktieägarna. Styrelsen är ansvarig för att följa lagens bestämmelser och att fatta beslut som är i bolagets bästa intresse.
Aktiebolag har även ett antal skyldigheter som de måste följa. Dessa inkluderar att upprätta årsredovisningar som ska lämnas in till Bolagsverket, att betala skatt och att följa de bestämmelser som reglerar aktiehandel.
Det är även möjligt att avveckla ett aktiebolag. För att göra detta måste man följa de steg som anges i aktiebolagslagen. Först och främst måste aktieägarna och styrelsen godkänna avvecklingen och godkänna de förslag som lämnas om avvecklingen. När detta är gjort ska det skickas in en ansökan till Bolagsverket och det finns även en rad andra administrativa åtgärder som måste utföras innan avvecklingen är slutförd.
Att följa aktiebolagslagen är viktigt för att säkerställa att ett aktiebolag följer alla lagar och regler som gäller. Genom att följa lagens bestämmelser kan man undvika risker och se till att bolaget har en säker verksamhet.