Vad är Vacqueyras Vin?

v

Vacqueyras Vin är en typ av vin som produceras i den franska kommunen Vacqueyras, belägen i södra Rhône. Orten fick sin egen appellatorisk status 1990, vilket innebär att den uppnått en hög standard för vinproduktion, och är tredje byn i Côtes du Rhône-Villages att få den äran. Vacqueyras är känt för sina röda viner, men det finns också vit och rosé. Röda viner är de mest kända och uppskattade eftersom de har en kraftig, robust karaktär med grenache, syrah och mourvèdre som de mest förekommande druvorna.

Vacqueyras röda viner är kända för sin rikhet och komplexitet med antydningar av mörk choklad, körsbär, plommon, svartpeppar och kryddor. De prisas för sin långa hållbarhet och är därför lämpliga för lagring. Vitvinerna är mindre kända men ändå högt värderade för sina lugna, blommiga och fruktiga toner, medan rosévinerna är kända för sin balans mellan friskhet och rondör.

Vad som gör Vacqueyras Viner unika är inte bara deras kvalitet och variation utan också det mikroklimat och de unika jordarter som finns i regionen. Jordmånen är i huvudsak kalksten blandat med lerhaltig alluvialjord, vilket ger viner med fin struktur och balans. Mikroklimatet, med heta somrar och milda vintrar, är likaså gynnsamt för vinodling. Därför är Vacqueyras Viner ett verkligt uttryck för terroir, en sann reflektion av dess landskap.

Kommentera

av Mikael Lindberg