Tandvårdsrädsla är vanligtvis roten till ett inre obehag för tandläkaren, tandvårdsprocesserna, eller till och med lukten i tandläkarmottagningen. Den här rädslan kan variera i svårighetsgrad från lätt obehag till en allvarlig fobi. Den kan påverka människor i alla åldrar, från barn till vuxna, och kan leda till att många individer utvecklar dålig munhygien, vilket i sin tur kan förvärra deras oral hälsa. Detta kan också leda till att dessa individer undviker tandläkaren helt och hållet, vilket kan leda till ytterligare komplikationer.
Det finns olika faktorer som kan bidra till att en person utvecklar tandvårdsrädsla. Dessa kan inkludera tidigare negativa upplevelser hos tandläkaren, rädsla för smärta eller bieffekter av anestesi, eller generell rädsla för medicinsk vård. Känslan av förlust av kontroll eller intim fysisk närhet vid mottagningen kan också utlösa denna rädsla. Tandvårdsrädsla är dock också ofta associerad med andra typer av ångest och affektiva störningar.
Trots sina negativa konsekvenser kan tandvårdsrädsla hanteras och behandlas på ett antal olika sätt. Lämpliga metoder för att övervinna tandvårdsrädsla inkluderar kognitiv beteendeterapi (CBT), farmakologisk behandling och avslappningstekniker. Ett öppet och vänligt förhållningssätt från tandvårdspersonalen kan också vara av stor hjälp för patienter som upplever tandvårdsrädsla, liksom patientundervisning för att avdramatisera tandvård och inkorporera positiva associationer.