Syrah är en druvsort som ursprungligen kommer från Rhônedalen i Frankrike, men den är för närvarande spridd över hela världen och är särskilt välkänd i Australien där den kallas Shiraz. Den producerar enorma viner med djupa mörka färger, kraftfulla smaker och mycket högt antal tanniner. Smakprofilen kan variera beroende på var druvan växer, men den har alltid mycket fruktiga arbeton, där blåbär, svarta körsbär och plommon framträder, samt kryddiga eller peppiga inslag.
Syrahviner kan variera från enkla och lätta till komplexa, djupfärgade viner med kraftfulla tanniner och höga alkoholhalter. Drivan är särskilt känd för sin förmåga att lägga till ålder, vilket innebär att dess smaker blir djupare och mer komplexa över tid, vilket resulterar i en rik, kraftfull druvighet. Dessutom används Syrah också ofta i blandningar för att ge djup och komplexitet till andra sorter.
De bästa vinerna från Syrah druvan kännetecknas av en kombination av mörkt frukt, kryddiga och köttiga toner. Den har en mörk rubin till purpurröd färg. Syrah har en mycket rubust smakprofil där fruktighet och ”krydda” är de främst förekommande smakerna. De mest tydliga är svartpeppar, björnbär och oliver, men beroende på användning och klimat kan de också vara rökiga, köttiga, chokladiga och/eller läderiga.