Sémillon vin är framställt av druvan med samma namn, som är en ganska tät, medium till storvuxen druvsort. Den gynnas av långa, varma somrar och varma höstar för att utveckla sina unika smaker såsom mogna päron, mango, honung och citrus. Ursprungligen från Frankrike, har denna druva spridits världen över och är återhittad i allt från Australien till Kalifornien, men det största antalet Sémillon-druvplantor finns i Frankrike, särskilt i Bordeaux och Sauternes.
En av de mest fascinerande aspekterna av Sémillon vin är dess förmåga att anpassa sig och förändras över tid. När vinet är ungt, har den ofta skarpa syror, som mjuknar med åren och ger vika för rikare, mera komplexa smaker. Sémillon är också anmärkningsvärd för dess förmåga att utveckla ”botrytis cinerea” eller ”ädel röta”, en svampsjukdom som frambringar intensiva, söta och koncentrerade viner, vilket gjort den till stjärna i berömda söta viner som Sauternes.
Sémillon används både som en enkel druvsort, och i viner tillsammans med andra druvor. I dess hemland Frankrike, är den populär som blandning med Sauvignon Blanc, där dess fyllighet och komplexitet fungerar som en motvikt mot Sauvignon Blancs krispigare och syrligare egenskaper. I Australien är Sémillon vin ofta framställt som ett enkel-druvsort vin där det kan visa upp sina handelsmärken av honungiga toner, vaxiga toner och ibland till och med antydningar av rostad cashew.