Sauternes vin kommer från Sauternes regionen i Bordeaux, Frankrike. Viner producerade här är söta viner, av imponerande kvalitet och livslängd. Vinerna är gjorda på Sémillon, Sauvignon Blanc, och Muscadelle druvor. En viktig del av produktionen av Sauternes vin är en speciell svamp, Botrytis Cinerea, kallad ädelröta. När denna svamp angriper druvorna skrumpnar de ihop och därmed koncentreras sockerhalten kraftigt. Detta resulterar i ett vin med extremt hög koncentration av socker och syra, vilket blir balanserat i vinglaset.
Produktionen är komplex och långdragen, inte minst beroende på svampen Botrytis Cinerea. Ädelröteinfektionen är inte konstant, vilket gör att plockandet av druvorna kan behövas göras flera gånger, beroende på vilka druvor som blivit attackeras och när attacken skett. Druvorna som används i Sauternes ädelröta vinodling skördas alltid för hand. Plockningen sker i flera omgångar för att endast de bäst infekterade druvorna ska användas. Trots en mycket långsam produktion, är belöningen ett vin med rik sötma, balanserad syra och lång eftersmak.
Trots sin höga sockerhalt, tendenserar Sauternes viner inte till överdriven sötma. Istället är de uppfriskande med livlig syra, varma toner av honung, aprikos, äpple och mandel, och en lång, spännande eftersmak. Sauternes viner är kända för sin exceptionella lagringspotential, och kan hålla i flera decennier eller till och med över ett århundrade!