Sancerre vin är mestadels gjort av Sauvignon Blanc-druvor i regionen Sancerre, belägen i den östra delen av Loire Valley, Frankrike. Dessa viner är kända för sin finess, friskhet och mineralrika smaker som kan tillföras det unika kalkstensdominerade jordarten. De är kända för sin ljusgula färg, intensiva aromer av citrus, gröna blad, persilja och elderblommor. I munnen ger de en knivskarp syrlighet, en full body och noter av grapefrukt, gröna äpplen och stenfrukt såsom persika.
Sancerre-viner kommer i olika stilar, beroende på lokala förhållanden och vinmakarens filosofi. Vissa tenderar att vara mer fruktiga, medan andra strävar efter att uttrycka den tydliga mineraliteten i roc -en unik typ av kalksten som är typiskt för området. Även om de flesta Sancerre-viner är vita, produceras också några små mängder av röda och roséviiner från Pinot Noir-druvor med samma höga kvalitetsanspråk och anmärkningsvärda åldrande potential.
För att bäst uppskatta Sancerrevin, rekommenderas det att ni serverar dem runt 8-10 °C. De parar särskilt väl med fisk, skaldjur, getter ost och gröna grönsaker, tack vare deras friska syrlighet och distinkta örtiga noter. Fastän de flesta Sancerreviner är gjorda för att drickas unga, kan vissa, särskilt de från de bästa producenterna och de mest prestigefyllda plotterna, åldras i upp till ett decennium eller mer, utveckla komplexa rostade noter, honung och torkade fruktkarakter.