RIA, eller Regulatory Impact Analysis, är en metod som används för att mäta och utvärdera de effekter som nya eller förändrade lagar, regler eller föreskrifter kan ha på samhället. Metoden används ofta för att bedöma fördelarna och nackdelarna med olika lagförslag och regler, och för att se till att de inte leder till oönskade eller oövervägda konsekvenser.
RIA involverar vanligtvis att samla in data och information om samhället, branschen eller företaget som kan påverkas av lagförslaget. Därefter analyserar man denna information för att bestämma hur lagförslaget kommer att påverka olika intressenter. Detta kan innehålla att mäta effekterna på miljön, ekonomin, företag, konsumenter, beroenden, etc.
RIA-processen innehåller vanligtvis ett antal steg som involverar att samla in data, analysera data, undersöka konsekvenser, jämföra alternativ och föreslå förbättringar. Först samlas data och information in för att förstå de aktuella förhållandena. Därefter analyseras denna information för att se vilka effekter som lagförslaget kan ha. Nästa steg är att undersöka konsekvenserna för att se om de är önskvärda eller inte. Därefter jämförs olika alternativ för att se vilket som är bäst lämpat för att uppnå det önskade resultatet. Slutligen föreslås förbättringar eller åtgärder som skulle kunna förbättra effekterna av lagförslaget.
RIA är ett viktigt verktyg för att säkerställa att nya eller förändrade lagar, regler eller föreskrifter inte leder till oönskade eller oövervägda konsekvenser. Genom att samla in data, analysera den och undersöka konsekvenserna kan det hjälpa till att se till att lagförslaget är lämpligt för att uppnå det önskade resultatet.