Python, skapat av Guido van Rossum och först givet ut i 1991, utmärker sig från andra programmeringsspråk genom sin starka betoning på läsbarhet och effektivitet. Genom att använda indrag (snarare än klammerpar) för att definiera kodblock ger Python en slank, minimalistisk estetik som gör det lättare att tolka och felsöka kod. Denna funktion är särskilt användbar för stora programmeringsprojekt där flera utvecklare är involverade.
Python är dessutom ett tolkat språk, vilket innebär att koden körs direkt från källkod istället för att kompileras till maskinkodform. Detta innebär att det är snabbt och enkelt att testa nya idéer och prototyper, eftersom du kan ändra din kod och köra den direkt vilket sparar mycket tid jämfört med kompilerade språk som C++ och Java. Men det kan också göra Python långsammare vid beräkningstunga uppgifter i förhållande till kompilerade språk.
Trots detta är Python ett av de mest populära språken inom dataanalys, maskininlärning och AI-fältet. Python-bibliotek som NumPy, Pandas och TensorFlow ger programmerare en nationellt stor verktygslåda med funktioner och algoritmer att dra nytta av. Python kan även användas för webbutveckling med hjälp av ramverk som Django och Flask, och det är också mycket användbart för skripting och automatisering av uppgifter.