Personlighetstyper är ett ämne som har studerats i psykologin för att förstå individspecifika egenskaper och beteendemönster. Förståelsen av personlighetstyper hjälper oss att identifiera och förklara individuella skillnader samt förutsäga beteenden. Personlighetstyper bygger på formering och kategorisering av särskiljande beteendemönster och mental konstitution.
Teorier om personlighetstyper går tillbaka till antiken. Hippokrates, till exempel, föreslog fyra grundläggande humör: sanguin (optimistisk och social), kolerisk (kortvarig och irritabel), melankolisk (analysator och tyst), och flegmatisk (avlång och tyst). Den moderna psykologin har emellertid utvecklat och förfinat dessa antaganden till mer detaljerade och sofistikerade klassificeringssystem, såsom The Big Five, Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), eller Enneagrammet.
Det finns dock ingen universell överenskommelse om antalet personlighetstyper eller det bästa sättet att klassificera dem. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att en persons beteende ofta kan ändras beroende på situationen och att individer inte kan reduceras till en enda personlighetstyp, eftersom människans natur är komplex och flerdimensionell.