OECD, som inrättades 1961 och har sin bas i Paris, samlar 38 medlemsländer, bland annat västeuropeiska nationer, Nordamerika och flera asiatiska länder. OECD:s arbete involverar oftast att analysera och jämföra datatrender för att hjälpa länderna förstå hur väl deras ekonomier presterar och hur de kan förbättras.
Framför allt skapar OECD en unik arena där regeringarna kan arbeta tillsammans och lära av varandra. Organisationen genomför sin verksamhet genom olika kommittéer och arbetsgrupper, där representanter från medlemsländerna möts för att diskutera och utveckla policyer inom områden som ekonomi, utbildning, miljö, teknologi och sociala frågor. OECD publicerar även en rad rapporter, böcker och statistiskt material för att hjälpa både medlemsländer och icke-medlemsländer att utvecklas.
OECD är mest känd för sina ekonomiska rapporter och rankningar, särskilt inom områden som utbildning och miljö. Till exempel är den internationella undersökning av elevers kunskaper och färdigheter (PISA), en undersökning som rankar länder baserat på studieresultat av 15-åriga elever, en av dess mest framstående publikationer. OECD:s rapport, rekommendationer och standarder har en stark påverkan på beslutsfattandet även i länder som inte är medlemmar.