Olja, även känd som petroleum, är en naturligt förekommande vätska som finns i jordens skorpa. Den bildas genom en långvarig process där organiskt material som växter och små organismer bryts ned under flera miljoner år under högt tryck och temperatur. Oljan är mycket energirik och används främst som bränsle, men även i kemiska produkter som plast, lösningsmedel och som smörjmedel i olika industriella processer.
Olja är central i världsekonomin. Den produceras av länder runt om i världen, men de största producenterna är oftast länder med stora oljereserver som Ryssland, Saudiarabien och USA. Oljeindustrin är dock förenad med flera problem. Dels är det en begränsad resurs som kommer att ta slut en dag, dels bidrar användning av olja till klimatförändringar genom utsläpp av växthusgaser.
Att frambringa olja från underjorden är en komplicerad process. Först utförs geologiska undersökningar för att hitta potentiella oljekällor. Sedan borras ett hål i marken, ofta flera kilometer djupt. Oljan strömmar sedan upp till ytan genom trycket från naturgasen som finns ovanför oljan. Denna process kallas primär utvinning. För att extrahera mer olja används olika tekniker som vattenflooder, gasinjektion eller termisk återvinning.