Oil wrestling eller oljebrottning, även känt som Yagli Gures i Turkiet, är en typ av brottning där brottarna täcker sina kroppar med olja för att utmana varandra i en rondell. Den årliga Kırkpınar oljebrottningsturnering i Edirne, Turkiet, rankas som en av de äldsta idrottsturneringarna i världen och har varit en tradition sedan 1346. Brottarna, kända som pehlivan, bär en kort läderbyxa känd som kisbet eller kispet som ursprungligen tillverkades av vattenbuffelhud, men numera oftast är tillverkad av kalvskinn.
Matcher kan hålla på i flera minuter, timmar eller till och med hela dagen, och segraren bestäms genom att motståndaren lyfts från marken eller genom att brottaren får sin hand in under sin motståndares kisbet. Oljan gör att matcherna blir en komplicerad dans av styrka och smidighet där brottarna ständigt måste ändra taktik för att motståndaren inte ska få grepp.
Trots sin långa historia är oljebrottning inte bara en folklig tradition utan även en sport som ständigt växer och utvecklas. Den har sitt eget unika regelsystem, liknande de regler som följer med andra brottningsstilar, men med det unika tillägget av olja. Denna sport kräver enastående kondition, styrka och smidighet, men också en enorm mental uthållighet i strävan efter att bli den ultimata brottaren – ’Başpehlivan’.