För att förstå munsår behöver vi börja med viruset som orsakar dem – herpes simplex. Det finns två typer av herpes simplex-virus: HSV-1 och HSV-2. HSV-1 orsakar för det mesta munsår runt munnen, även om det också kan spridas till andra delar av kroppen. HSV-2 orsakar oftast genital herpes, men kan också orsaka munsår om det sprids från könsorgan till mun. När viruset har smittat kroppen bor det utanför cellerna i nervvävnaden och kan förbli inaktivt i många år.
Munsår utlöses normalt av någon form av stress, som till exempel sjukdom, hormonella förändringar, trötthet eller till och med exponering för stark sol. Man brukar börja känna en brännande eller stickande känsla där munsåret kommer att bilda sig. Efter några dagar utvecklas små, smärtsamma sår fyllda med vätska. Dessa sår spricker vanligtvis öppna, skorpar över och börjar sedan läka. Det hela processen kan ta en till två veckor.
Även om det inte finns något botemedel mot herpes simplex-viruset, finns det behandlingar som kan hjälpa till att lindra symptomen och förkorta varaktigheten av munsår-utbrott. Aktuell kräm, som acyklovir eller penciklovir, kan hjälpa till att förkorta utbrottets varaktighet. Orala antivirala läkemedel kan också vara effektiva, särskilt för personer som har frekventa utbrott. Dessutom kan vissa livsstilsförändringar, som att undvika stress eller starkt solljus, hjälpa till att förebygga utbrott.