Mättat fett, som huvudsakligen finns i kött och mejeriprodukter, är en typ av fett som på kemisk nivå består av fettsyror utan dubbelbindningar mellan dess kolatomer. Varje kolatom är ”mättat” med väteatomer, därav termen ”mättat” fett. Detta ger det en fast form vid rumstemperatur, till skillnad från omättade fetter som tenderar att vara vätskor vid samma temperatur.
För mycket mättat fett anses vara skadligt för kroppen. Det kan leda till höga nivåer av LDL (low-density lipoprotein), även känt som ”dåligt” kolesterol, i blodet, vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Flera studier har också länkat högt intag av mättat fett till insulinresistans och typ 2 diabetes. Dock är det viktigt att notera att alla fetter, inklusive mättade fetter, är nödvändiga för kroppens normala funktioner som energiproduktion, celluppbyggnad och absorption av fettlösliga vitaminer.
Trots de negativa effekterna är det inte nödvändigt eller tillrådligt att helt eliminera mättade fetter från kosten. Kroppen behöver en viss mängd för att fungera ordentligt. En balanserad kost med en blandning av mättade och omättade fetter i kombination med en hälsosam livsstil är mest fördelaktig. Precis som med alla näringsämnen, kommer måttlighet och balans att vara nyckelfaktorerna.