Karies är en sjukdom i tandens hårda vävnader (emalj, dentin och cement) som resulterar i lokal destruktion av tandstrukturen. Det uppstår genom en komplex process där flera faktorer spelar in, inklusive bakterier, socker och tiden dessa faktorer är i kontakt med tanden. Kost, munhygien och individens salivflöde och sammansättning kan också påverka risken för karies.
Sjukdomen börjar med att skadliga bakterier i munnen omvandlar socker och stärkelse till syror. Dessa syror påverkar emaljen och skapar porösa områden, vilka med tiden kan utveckla sig till hål. Emaljen på ytan kan se intakt ut, men under ytan kan det vara ett utbrett hålrum, vilket gör det svårt att upptäcka karies tidigt.
Om karies inte behandlas kan det utvecklas och nå den underliggande dentinet, vilket resulterar i smärta och eventuellt tandförlust. Det kan också leda till en abscess (en samling av pus) vid tandrotens spets. Kariesbehandling varierar från lagning av tanden, rotfyllning till i värsta fall, extraktion av den drabbade tanden. Förebyggande åtgärder inkluderar god munhygien, regelbundna tandläkarbesök och en balanserad diet.