Henrys lag är en kemisk lag som beskriver relationen mellan partielltrycket av en gas och dess koncentration i en lösning. Laget är uppkallat efter den svenske kemisten Carl Wilhelm Scheele, som först formulerade det 1777.
Laget säger att partielltrycket av en gas som är löst upplöst i en lösning är direkt proportionellt mot gasens koncentration i lösningen. Detta betyder att om koncentrationen av en gas ökar, kommer partielltrycket att öka i proportion till den ökningen. Om koncentrationen av gasen minskar, kommer partielltrycket att minska i proportion till den minskningen.
Detta kan illustreras med hjälp av en graf som visar relationen mellan partielltrycket och koncentrationen. Om man följer grafen, kommer man att se att partielltrycket ökar linjärt med koncentrationen, vilket är precis vad Henrys lag säger.
Henrys lag är ett viktigt koncept inom kemi, eftersom det hjälper till att förklara hur gaser beter sig i lösningar. Det är också ett viktigt koncept inom fysikalisk kemi, eftersom det hjälper till att förklara hur gaser reagerar med andra ämnen.
Henrys lag är också ett viktigt koncept inom biologi, eftersom det hjälper till att förklara hur gaser interagerar med olika biologiska system. Det är också ett viktigt koncept inom miljövetenskap, eftersom det hjälper till att förklara hur gaser påverkar miljön.
Henrys lag är ett mycket användbart koncept inom många olika områden av kemi och fysik, och det är ett viktigt verktyg för att förstå hur gaser beter sig i olika miljöer.