Grüner Veltliner är en vit druvsort och främst känd i sitt ursprungsland Österrike, där den täcker ungefär en tredjedel av alla vinodlingar. Grüner Veltliner-producerande vingårdar kan dock också hittas i USA, Slovakien, Tjeckien och Ungern. Namnet “Grüner Veltliner” betyder ordagrant “Grön Veltlino”, och hänvisar till druvorna som är gröna när de är mogna.
Vinet av Grüner Veltliner är känt för sin mångsidighet. Det har tendens att vara högt i syra, friskt och fruktigt, med smaker av grönt äpple, citrus och ofta en underliggande mineralton. Dess unika kryddiga twist, oftast beskrivet som vitpeppar, skiljer det från andra vita viner. Dess karaktär varierar mycket beroende på jordmån och klimat där druvorna odlas, vilket gör det till ett fascinerande studievin för de vinintresserade.
Grüner Veltliner kan vara både ett lätt och fruktigt vardagsvin, men också ett komplext och åldringsbart kvalitetsvin. Med dess höga naturliga syra och smakprofil passar den perfekt till en mängd maträtter, särskilt de som är svåra att para med andra viner, som t.ex. sparris, gröna grönsaker och tom asiatiska rätter med hög syra och krydda. Med andra ord, Grüner Veltliner är ett utmärkt val för mat och vinparning.