Globalisering, i politisk bemärkelse, handlar om hur politiska beslut och strukturer går utöver nationell nivå för att omfatta en bredare, internationell arena. Detta sker främst genom multinationella företag, internationella organisationer som FN, WTO, EU, samt genom politiska samarbeten och avtal mellan länder. Detta har lett till att nationella regeringar i ökande grad måste anpassa sin inrikespolitik efter internationella regelverk, normer och förväntningar.
En viktig aspekt av den politiska globaliseringen är att det bidrar till att länka samman världens länder, vilket kan leda till ökad samverkan, förståelse och fred. Dessutom kan det bidra till att sprida demokratiska värden och mänskliga rättigheter. Samtidigt utmanar det nationell suveränitet och kan leda till att länder känner att de tappar kontrollen över sin egen politik.
Globalisering inom politik är ett både komplicerat och kontroversiellt ämne. Det erbjuder möjligheter till förbättring och utveckling, men det innebär också utmaningar och hot. I framtiden kommer det att vara intressant att se hur denna process utvecklas och vilka konsekvenser det kommer att ha för den globala maktdynamiken.