Gewürztraminer är en vit druva som är mest känd för dess framstående roll i vinreglerna i Alsace, Frankrike, men är också odlad i Tyskland, Italien, Nya Zeeland och Nordamerika. Ännu mer distinkt än dess språkliga ursprung (dess namn kommer från det tyska ordet Gewürz, vilket betyder ”krydda”), är den kryddiga bouquet som förekommer i viner som produceras från druvan.
Druvans trogna återspegling av sitt terroir, dess plats i vinifiering, har lett till en mängd olika smakprofiler, men gemensamt för dem alla är en markant blommig doft, ofta med inslag av ros, och en intensiv, nästan söt kryddighet, som kan vara störande för de som är vana vid mer behärskade vita viner. Intensiteten och balansen mellan sötma och syrlighet kan skilja sig kraftigt mellan olika Gewürztraminer viner, vilket skapar en dynamisk smakprofil som ändå låter druvans aromatiska särdrag ta centrum.
Det verkar finnas lika många åsikter om Gewürztraminer som det finns smaker i dess rika spektrum. För vissa, representerar den aromatiska intensiteten och den starka, kryddiga karaktären allt som är spännande med vin – utmaningar att välja mat, en smakexplosion på paletten och en minnesvärd druvupplevelse. För andra är den alldeles för överväldigande, och de föredrar mildare vita viner. Men allt eftersom fler upptäcker denna vinvariant och dess unika kvaliteter, har intresset för Gewürztraminer bara fortsatt att växa.