Skapad i efterdyningarna av andra världskriget år 1945, är FN ett resultat av den gemensamma strävan efter att förhindra ytterligare globala konflikter. Idag består organisationen av 193 medlemsstater som arbetar tillsammans för att lösa en rad globala problem, allt från krig och svält till människorättigheter och klimatförändringar. FN:s huvudkontor ligger i New York, USA, men dess arbete sträcker sig över hela världen genom dess olika organ och specialiserade byråer, såsom Världshälsoorganisationen (WHO) och Internationella valutafonden (IMF).
FN:s struktur är uppbyggd kring sex huvuddelar: generalförsamlingen, säkerhetsrådet, ekonomiska och sociala rådet, förvaltningsrådet, internationella domstolen, och sekretariatet som leds av generalsekreteraren. Generalförsamlingen, där alla medlemsländer har rösträtt, bruka ibland kallas för ”FN:s parlament”. Det är här beslut fattas om FN:s budget och val av de icke-permanenta medlemmarna inom säkerhetsrådet.
FN:s uppgifter och ansvar är enorma och varierande. Organisationen spelar en central roll i främjandet av fred och säkerhet genom att medla i internationella konflikter och sätta in fredsbevarande trupper när det behövs. FN driver även omfattande program inom områden som människorättigheter, global hälsa, hållbar utveckling och flyktinghjälp. Faktum är att FN:s arbete påverkar nästan varje aspekt av det internationella samfundets arbete, vilket gör det till en nyckelaktör på den globala scenen.