Europeiska Unionen (EU) är en politisk och ekonomisk förening mellan 28 europeiska stater som har till uppgift att skapa en inre marknad, förbättra livskvaliteten för sina medborgare och stärka fred och stabilitet i Europa. EU bildades efter andra världskriget av tio europeiska stater, och har sedan dess utökats till att omfatta hela Europa, med undantag för en del öst- och centralasiatiska länder.
EU:s huvudkontor ligger i Bryssel, Belgien och har tjänstemän från alla medlemsländer. EU har ett parlament som består av 751 ledamöter, valda direkt av medborgarna i EU-länderna. Det har ett råd som består av ministerrepresentanter från varje medlemsland och ett kommission som består av kommissionärer som är utsedda av de nationella regeringarna.
EU har ett gemensamt ekonomiskt system som kallas för den Europeiska Monetära Unionen (EMU) som har infört ett gemensamt valutasystem som kallas Euro. Syftet med EMU är att skapa ekonomisk stabilitet och förbättra samarbetet mellan länderna. EMU har också infört ett gemensamt system för statsskuld och bankreglering.
EU har också ett gemensamt rättsystem, som kallas för den Europeiska Unionens rättsordning (EU-rätten). EU-rätten är ett sammansatt rättsområde som består av ett antal olika typer av lagar som gäller för alla medlemsländer. Dessa lagar gäller inom områden som exempelvis handel, miljö, socialpolitik, medborgarskap, invandring och konkurrens.
EU har också ett gemensamt utrikes- och säkerhetspolitiskt system som kallas för den Europeiska Unionens utrikes- och säkerhetspolitiska samarbete (ESDP). ESDP syftar till att skapa ett gemensamt utrikes- och säkerhetspolitiskt system som stöder samarbete mellan medlemsländerna och förbättrar den europeiska säkerheten.
EU har även ett system för regionalpolitik som syftar till att förbättra samarbetet mellan länderna och förbättra livskvaliteten för invånarna i de delar av Europa som är ekonomiskt svagare. EU:s regionalpolitik stöder också investeringar i infrastruktur och samarbete mellan länderna.