En del av kognitiv psykologi och beteendeterapi, dysfunktionella tankemönster betraktas ofta som grunden till många psykiska störningar. Dessa tankemönster är automatiserade och ofta omedvetna svar på händelser eller situationer, som utgör vår uppfattning av världen. Ofta leder dessa tankemönster till negativa känslor, som i sin tur leder till dysfunktionellt beteende. Till exempel, om någon har ett tankemönster att de är otillräckliga, kan det leda till att de undviker utmaningar eller möjligheter, vilket i sin tur leder till låg självkänsla och eventuellt depression.
Dysfunktionella tankemönster kan kategoriseras i olika former. Till exempel, ”Allt-eller-inget-tänkande” innebär att se saker i svart-vitt kategorier, utan mellanrum. ”Catastrophizing” innebär att förvänta sig det värsta möjliga utfallet i alla situationer. ”Emotionell resonemang” innebär att låta känslor diktera våra tankar och uppfattningar, snarare än objektiva fakta. Alla dessa exempel visar hur dysfunktionella tankemönster kan leda till negativa konsekvenser för vår mentala hälsa och övergripande välbefinnande.
Trots att dessa tankemönster kan vara skadliga, är det bra att veta att de kan omprogrammeras genom terapi och omstrukturering av tankar. Kognitiv beteendeterapi (CBT) är en metod som specifikt ägnas åt att hjälpa människor att identifiera och förändra sina dysfunktionella tankemönster. Genom att lära sig att utmana och omstrukturera dessa tankemönster, kan människor förbättra sin känslomässiga hälsa och sitt beteende.