Barbaresco är ett vinproducerande distrikt i Piemonte-regionen i nordvästra Italien, runt byn med samma namn. Vinet som bär dess namn är gjord av Nebbiolo druvan, samma druva som används för att skapa den mer berömda Barolo. Men på grund av Barbarescos mildare klimat och lättare jordar, resulterar Barbaresco vanligtvis i ett mer tillgängligt vin jämfört med dess mer robusta kusin.
Barbaresco vinerna är kända för sina rika smaker av körsbär och plommon, tillsammans med noter av teblad, anis, rosor och lådträ. Medan dessa viner kan drickas unga, fortsätter de att utvecklas och mjukna under flera år från sin första upplåtelse. Barbaresco börjar först att utforska sitt högsta uttryck efter fem år och kan, under goda omständigheter, vara lagrat upp till 20 år.
Metoden för att producera Barbaresco skiljer sig från andra viner i Piemonte. Först skördas, klipps och krossas Nebbiolo-druvorna, följt av en period av jästa i rostfria ståltankar. Viner lagras sedan i minst två år, inklusive minst ett år i ekfat. Resultatet? En vin med en rik, full kropp, lena tanniner och en djup röd färg.