Autism, som ofta kallas autismspektrumstörning (ASD), är en komplex neurologisk och utvecklingsrelaterad störning som börjar i barndomen och varar hela livet. Den karaktäriseras av svårigheter i sociala interaktioner, kommunikation och repetitive beteenden. Även om tecken och symtom varierar kraftigt, alla autismdiagnoser innehåller någon form av nedsatt social kommunikation och interaktion, samt begränsade intressen och repetitiva beteenden.
Autismspektrumstörning omfattar en rad olika diagnoser, bland annat Aspergers syndrom, barndomsdesintegrativ störning och den icke specificerade genomgripande utvecklingsstörningen, som ibland benämns atypisk autism. Trots människors skilda erfarenheter av autism, har individer med ASD ofta gemensamma erfarenheter, som exempelvis känslighet för sensoriska intryck och svårighet med emotionell förmåga och empati.
Uppskattningar tyder på att ungefär 1 av 100 personer i Sverige har någon form av autismspektrumstörning. Pojkar är fyra gånger mer sannolika att diagnostiseras med autism än flickor. För närvarande är orsaken till ASD inte helt känd, men den tros involvera en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer.