Så fungerar världsurtid (webbverktyg)

v

Världsurtid utvecklades primärt för att lösa problemet med att hålla reda på växande antal tidszoner som uppstått på grund av flödet av internationell telekommunikation, speciellt med ökningen av digital teknik. UTC beräknas med hjälp av Internationella atomtidskalan (TAI) och den jordbaserade rotations tidskala (UT1). TAI utgår från atomur, vilka är konsekventa och förutsägbara, medan UT1 tar hänsyn till jordens rotation, vilket regelbundet justeras genom så kallade skottsekunder för att kompensera för jordens en aning oregelbundna rotation.

Världsurtidskalan underhålls av ett internationellt konsortium av tidslaboratorier runt om i världen, och den distribueras genom diverse signaler, som GPS och kortvågsradio. Det innebär att varje enhet som är uppkopplad mot internet, från din smarttelefon till din dator, regelbundet synkroniserar sin inbyggda klocka med ett tidskoefficient nätverk som i sin tur får sin tid från UTC.

För att förstå betydelsen av UTC, tänk på allt vi tar för givet idag som beror på exakt tidtagning: GPS-navigering, satellitkommunikation, internationella finansiella transaktioner, nätverkssynkronisering och mycket mer. Utan en konsekvent och allmänt accepterad världstid skulle vissa vardagliga aktiviteter och teknologier bli omöjliga att hantera. Dessutom är UTC-begreppet inte bara relevant för webb och teknik. Det påverkar även fält som astronomi, geodesi och meteorologi, där tidsbegränsad mätning och observation är avgörande.

Kommentera

av Mikael Patel