Så fungerar Tyndall-effekten

t

Tyndall-effekten, namngiven efter den irländska fysikern John Tyndall, är en typ av ljusspridning som sker när ljus passerar genom en kolloidal lösning. När materia har partiklar spridda i en gas, en vätska eller en fast form, så kan den forma ett kolloid, vilket ger oregelbunden och ojämn ljusspridning.

Tyndall-effekten kan lätt observeras i vardagliga situationer. Till exempel, om du någonsin har sett damm som flyter i luften i ett strålkastarljus, då har du sett Tyndall-effekten än omedvetet. Även solens strålar, som ser ut att ”stråla” ner genom molnen, är ett exempel på fenomenet. Fenomenet sker när ljuset interagerar med de små partiklarna och sprids åt alla håll, vilket gör att det kan ses.

Ämnet blir mer intressant när det tillämpas i vetenskaplig fält, närmare bestämt inom läkemedelsindustri och mjölkproduktion. I läkemedelsindustrin används Tyndall-effekten för att bestämma storlek och koncentration av partiklar i kolloidala lösningar. Den används också för att kontrollera renheten av mjölk. Ju renare mjölken är, desto mindre ljus sprider den.

Kommentera

av Anna Kim