Tryckkokaren designades för att förkorta tillagningstiden och för att laga mat mer energieffektivt. Det grundläggande konceptet bakom en tryckkokare är att det är en sluten behållare där värme och tryck kan byggas upp. När värme tillförs, ökar vattnets kokpunkt i behållaren vilket gör att maten tillagas snabbare. Eftersom ångan inte kan släppa ut, ökar trycket i kokaren vilket gör att temperaturen stiger över det normala kokpunkten för vatten (100 grader Celsius), detta accelererar matlagningsprocessen.
Tryckkokaren är utformad med en tättslutande lock som förhindrar att ånga släpper ut. En ventil på locket släpper ut överflödig ånga för att reglera trycket inuti kokaren. När trycket börjar byggas upp, höjs temperaturen vilket resulterar i snabbare matlagning. Detta hjälper till att bevara näringsämnen i maten som annars kan förloras vid långvarig värmning.
För att använda en tryckkokare korrekt och säkert finns det några grundläggande regler att följa. Det är viktigt att inte fylla kokaren mer än två tredjedelar eftersom det behövs utrymme för ångan att bygga upp. Se även till att alltid minska värmen en gång trycket har nåtts för att förhindra att maten bränns. Kom ihåg att låta trycket släppa helt innan du öppnar kokaren för att förhindra att het ånga skadar dig.