Så fungerar TIFF (Tagged Image File Format)

t

TIFF, utvecklat av Aldus (nu del av Adobe), är framför allt känt för att bevara dataintegriteten i bilder, vilket gör det idealiskt för professionell användning. Filformatet kan hantera bilder och data inom ett enda fil genom att inkludera rubrikstorlek. Dessutom kan TIFF acceptera ett obegränsat antal bitmappar eller vektorbilder och har förmågan att hantera flera sidor och olika upplösningar. Det här innebär att TIFF-filer kan bli ganska stora eftersom det inte finns något kvalitetsförlust genom komprimering.

TIFF använder taggar för att lagra information om bilden. Dessa taggar kan inkludera information om bilden, till exempel bildens storlek, antalet bitar per pixel, bildens upplösning och dataarrangemanget. TIFF är flexibelt och kan sättas upp på många olika sätt, använda olika färgrymder och olika typer av komprimering. Denna flexibilitet är både en styrka och en svaghet, eftersom det kan vara svårt att säkerställa att alla program och enheter kan läsa alla olika typer av TIFF-filer korrekt.

Även om TIFF är äldre än många andra bildformat, såsom JPEG och PNG, har det stått sig mot tidens tand tack vare dess mångsidighet och höga kvalitet. Det används fortfarande i stor utsträckning inom professionell fotografering, vetenskaplig bildbehandling, scanning och faxning, geografiska informationssystem (GIS) och någonstans dataintegritet är viktig. Även om det kanske inte är det mest lättanvända formatet för genomsnittsfotografen, är det definitivt ett värdefullt verktyg för många professionella inom bildområdet.

Kommentera

av Emma Smith