Tandvårdsbidraget är en viktig del av det svenska tandvårdssystemet. Dess syfte är att motivera invånarna till att regelbundet besöka tandläkaren för undersökningar, samt för att täcka en del av de kostnader som kan uppstå vid behov av vård. Bidraget är inte tänkt att täcka hela tandvårdskostnaden, utan mer att fungera som ett förebyggande stöd.
Hur mycket du får i tandvårdsbidrag varierar beroende på din ålder. Åldersgrupperna är uppdelade i 20-29 år, 30-64 år och från 65 år och framåt. Om du är mellan 20 och 29 år får du 600 kronor per år, mellan 30 och 64 år får du 300 kronor per år, och är du över 65 år eller om du är berättigad till sjukersättning eller aktivitetsersättning får du 600 kronor per år. Bidraget betalas ut årligen och kan sparas i upp till två år.
Det är också viktigt att notera att tandvårdsbidraget inte automatiskt dras av från din tandvårdsräkning. Du behöver själv begära att din tandläkare eller tandhygienist ska använda ditt bidrag när du får vård. I praktiken innebär det att du betalar din del av kostnaden minus bidragets belopp.